בואו נתחיל מזה שכל עסק חייב שיהיה לו לפחות מודל עסקי אחד רווחי ועובד,כמובן שעדיף שיהיו כמה מודלים עסקיים ולא רק אחד כי אחד זה המספר הכי גרוע בעסקים, לקוח אחד, מוצר אחד, ערוץ שיווק אחד, מודל עסקי אחד, כי ברגע שהאחד הזה מפסיק לעבוד אז הכל קורס, אבל בואו נשים רגע בצד את הבעייתיות של האחד ונתייחס אליו כאל האחד הראשון ואז לאט לאט נוכל להוסיף עוד ועוד מודלים בהתאם לאסטרטגיית הגדילה של העסק. אז האתגר הגדול הוא איך לבחור בכל פעם את המודל העסקי הכי רווחי, הכי זורם והכי משתלם עבורכם ועבור העסק.
החשיבות בבחירת המודל העסקי היא עצומה, הוא חייב לשקף מצד אחד את כמות הכסף שנרצה להכניס ומצד שני את היכולת שלנו לספק את המוצר או השירות לכמות לקוחות מסויימת במקביל, זה חייב להתאים בשלב הראשון ברמה התיאורתית ובשלב השני ברמת הביצוע, נשמע קל?
משום מה אצל עסקים רבים זה אפילו לא מתאים ברמת התיאוריה, ולכן אין שום דרך אפילו לבדוק את ההתאמה ברמת הביצוע, וכשאני אומר אין דרך אני מתכוון שאין דרך לבדוק את המקסימום יכולת, לא את המינימום.
מה זה מודל עסקי
מודל עסקי זה המנגנון שב העסק משתמש כדי לייצר הכנסות ורווחים, המודל מתאר את הדרך שבה העסק מציע את המוצרים או השירותים שלו, את הערך שמקבל הלקוח ואת הדרך שבה הוא צורך את הערך. המודל הוא בעצם שיטה קיימת וכל שעלינו לעשות הוא לצקת את הפעולות שלנו לתוך המודל, כלומר אין צורך להמציא מודל חדש אלא להבין איך עובד כל מודל ולבחור את המתאים ביותר עבורנו.
מדוע מודל עסקי חשוב?
כפי שהזכרנו למעלה התפקיד של המודל העסקי הוא ליצור הכנסות ורווחים, כלומר לעשות סדר בדרך שבה העסק פועל ומכניס כסף בתמורה לערך שמקבל הלקוח, לכל עסק פעיל יש איזשהו מודל עסקי, לפעמים הוא ברור ומסודר ולפעמים הוא פשוט ערבוב של כמה מודלים ללא אסטרטגייה ברורה ומדוייקת. החשיבות של מודל עסקי ברור ומותאם קשורה גם לאופי הפעילות השוטפת אבל בעיקר לייצור של גובה ההכנסה בהתאם ליעדים העסקיים. המודל חייב לתמוך ביכולת לעמוד באותם יעדים, גם מבחינת אופי וכמות הלקוחות וגם מבחינת היכולת של העסק לספק את המוצרים או השירותים עבור אותו מספר לקוחות שתואמים את היעדים העסקיים.
סוגי מודל עסקיים
בחלק זה לא ניגע בכל סוגי המודלים העסקיים הקיימים, שלפעמים מתאימים רק לחברות ומותגים גדולים אלא נתמקד במספר של מודלים הרלוונטים לעסקים קטנים ובינוניים.
- מודל היצרן
- מודל החנות
- מודל הברוקר
- מודל סכין גילוח ותערים
- פלטפורמת פרסום
- מודל פרימיום freemium
- מועדון לקוחות
- מוצרים קטנים להמונים
- מודל אחד על אחד
- מודל אחד על קבוצה
- הרצאות, סדנאות, תכניות ליווי
- מודל תיווך והפניות
- מודל מוצרי פרימיום
איך מודל עסקי עובד
לאחר בחירת המודל העסקי הרלוונטי עבורנו יש לשים לב לשני דברים עיקריים, הראשון הוא שהוא עובד מבחינה מספרית ויכול באמת לקחת אותנו אל עבר היעדים העסקיים שהצבנו לנו, והדבר השני הוא לדעת שהמודל העסקי נתמך על ידי תהליך מכירה המדוייק ביותר עבורו, ואם נרצה להעמיק טיפה יותר בהבנה של המודל אז גם התהליך השיווקי חייב לתאום את המודל העסקי, כלומר עוד משלב הפצת המסר שלנו לעולם עלינו לדעת באיזה מודל עסקי אנחנו משתמשים והמסרים מסונכרנים, מכינים ומחממים את הלקוח לקראת הרכישות שלו בתוך המודל. לעיתים השיווק יכול לתמוך במספר מודלים פוטנציאלים ורק במעמד המכירה אנחנו או הלקוח נבחר באיזה מודל להתקדם, על פי היכולת שלנו לספק את השירות באותו זמן או על פי הרצון והיכולת של הלקוח לרכוש.
השלב הראשון הוא כמובן להכיר את המודלים העסקיים הקיימים ולבחור מתוכם את הרלוונטים ביותר עבורכם.
מודל עסקי מוצרי פרימיום
חלק מהמודלים העסקיים מתאימים לכל סוגי העסקים, חלקם מתאימים יותר לעסק המוכר מוצרים פיזיים וחלקם מתאימים יותר לעסקים המוכרים מידע ותוכן דיגיטלי. בשנים האחרונות גברה המודעות לעסקים הפועלים במודל מוצרי הפרימיום, מודל אשר מתמקד בקהל איכותי וקטן יותר אשר מבקש לרכוש את התוצאה הסופית האיכותית והקלה ביותר עבורו. לשם שימוש במודל מוצרי פרימיום יש ליצור חבילה גדולה שמביאה את הלקוח אל היעד שלו ומורכבת מכל מה שהוא יזדקק לו בדרך. היתרון עבור הלקוח הוא קבלת מוצר שלם ואיכותי ואין לו צורך לחפש פתרונות נוספים המשלימים את החבילה שהוצעה לו, והיתרון עבור העסק שלכם הוא שאפשר לתת שירות למספר קטן יותר של לקוחות תוך כדי רווחיות מאוד גבוהה עבור העסק.
סיכום
לכל עסק פעיל יש מודל עסקי כלשהו, הרעיון הוא לבחור את המודל העסקי הכי משתלם עבורך, להבין שהוא מתאים לאופי הפעילות של העסק, שהוא קל לביצוע ויכול לתמוך ביעדים העסקיים.
מתחילים ממודל אחד טוב ומוסיפים בהמשך מודלים בהתאם להתקדמות.
אז מה המודל העסקי הכי טוב עבורך עכשיו ומהי האסטרטגייה הכי טובה ליישום עבורך ועבור העסק?